Επιτέλους, δόθηκε απάντηση στο αιώνιο πρόβλημα……!!!!!!

Άρθρο του Γ. Μπαμπινιώτη στο ΒΗΜΑ  

ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΑΙΤΙΑΤΙΚΗ ΣΕ ΛΕΩ!  

Άρθρο του Γ. Μπαμπινιώτη στο ΒΗΜΑ  

«…Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής, οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η συγκεκριμένη πτώση.
Έτσι, καθημερινές φράσεις όπως π.χ.. το «λέγεις μοι» παύουν να υφίστανται και η γλώσσα αναζητά έναν νέο τρόπο έκφρασης. Στην Βόρειο Ελλάδα προτιμήθηκε η αιτιατική ενώ στην Νότιο Ελλάδα η γενική για να δώσουν (σε νεώτερα ελληνικά) «με λες» και «μου λες«, αντίστοιχα.  
Και οι δύο αυτοί τύποι είναι σωστοί καθώς χρησιμοποιούνται κανονικότητα μέσα στους… αιώνες από τους Έλληνες. Κατά μίαν άποψη η αιτιατική είναι πιο κοντά στην δοτική οπότε, όσο παράξενο και να ακούγεται, ο βορειοελλαδίτικος τύπος (με λες) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πιο δικαιολογημένος.
Ο βασικότερος λόγος που σήμερα η σύνταξη με γενική θεωρείται ορθότερη (μου λες) είναι μάλλον επειδή η Νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε πρώτη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο νέο κράτος ήταν αυτή που μιλούσαν σε εκείνα τα μέρη.
Σήμερα, ειδικά μέσω των μέσων μαζική ενημέρωσης, έχει καθιερωθεί γενικότερα ο τύπος με την γενική. Το βέβαιο είναι πως έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας ως ο ορθός τρόπος αν και αυτό όπως είδαμε δεν στέκει πραγματικά.
Παρεμπιπτόντως, δυο από τους λογοτέχνες που έχουν γράψει με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι ο Κώστας Π. Καβάφης και ο Αθανάσιος Χριστόπουλος.
Ας μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό: οι νοτιοελλαδίτες, που εκφράζουν τη δοτική μέσω γενικής λέγοντας «θα σου πω κάτι», «θα της δώσω κάτι», στον πληθυντικό διαπράττουν ακριβώς το «σφάλμα» που καταλογίζουν στα εκ Βορρά αδέλφια τους, και λένε: «θα σας πω κάτι», «θα τους δώσω κάτι». Χρησιμοποιούν δηλαδή αιτιατική! Επομένως, καθαρά από απόψεως ομοιογένειας, τα βόρεια ιδιώματα είναι πιο συνεπή διότι χρησιμοποιούν αιτιατική και στον ενικό και στον πληθυντικό…»

ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΑΙΤΙΑΤΙΚΗ ΣΕ ΛΕΩ!

Posted on 11/05/2011, in ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

 1. Αφιερωμένο σε όλους τους σελεμελέδες !

 2. Χρήστος από Πεύκη

  Παρά λίγο να με πείσει με το άρθρο του ο κ. Μπαμπινιώτης και να … νοιώσω «χαμουτζής»!
  Ειδικά η τελευταία παράγραφος που ανακαλύπτει την ασυνέπεια των «νοτιοελλαδιτών» (sic! Οι Ηπειρώτες δηλαδή -άλλα και οι Θράκες- που χρησιμοποιούν γενική, ανήκουν στους νότιους?) διότι τελικά κι αυτοί «χρησιμοποιούν αιτιατική» στον πληθυντικό, με εντυπωσίασε!
  Όμως, αν ανοίξει κάποιος το βιβλίο γραμματικής της Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού (http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/gramm_e_st/112-121.pdf , σελ. 114-115), θα δεί ότι ΚΑΙ η γενική πληθυντικού ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ είναι «μας-σας-τους» (ίδια, δηλαδή, με την αιτιατική!).
  Οπότε, όταν λέμε «Θα ΤΟΥΣ δώσω κάτι» χρησιμοποιούμε πάλι ΓΕΝΙΚΗ και όχι αιτιατική! (είμαστε, δηλαδή, συνεπέστατοι και ο γράφων …α-γράμματος;).
  Γι’ αυτό και λέμε «τα παιδιά τους» και όχι «τα παιδιά των» που θα ήταν το σωστό στην ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ, αλλά όχι και στη Δημοτική!
  Any comment από τον «αυθεντία καθηγητή» ?

 3. Χρήστο δεν έχεις άδικο, για να δούμε αν έχει να κάνει κάποιος φίλος σχόλιο πάνω σε αυτά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: