ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ !

—ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ— 

Τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο, όπως αυτό έχει θεσμοθετηθεί, έρχεται να βάλει η Άννα Διαμαντοπούλου με το νέο σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το νέο μοντέλο των ΑΕΙ, απομακρύνεται από τον χωροταξικό ορισμό του ασύλου και όπως αναφέρει η εισήγηση της υπουργού, «επιστρέφει στις ρίζες του». Aυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια ιδεατή μορφή ασύλου κατά βούληση και σε καμία περίπτωση νομοθετικά και χωροταξικά ορισμένη.


Στις υπόλοιπες διατάξεις, περιλαμβάνεται ότι οι πρυτάνεις θα εκλέγονται από το Συμβούλιο κάθε Ιδρύματος, θεσμός  ο οποίος εισάγεται στα πανεπιστήμια και ότι οι σπουδές θα οργανώνονται στους τρεις κύκλους του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, το πτυχίο, το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό.
Αλλαγές έρχονται και στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση θα κατανέμεται στα ιδρύματα με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες. Το πρώτο μέρος θα κατανέμεται στα ιδρύματα με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών ενώ το υπόλοιπο με βάση τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων και επίτευξης των στόχων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της πολιτείας και των ιδρυμάτων.
Φοιτητής που δεν γράφεται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα θα χάνει την ιδιότητα του αυτή, ενώ όσοι εργάζονται θα μπορούν να εγγράφονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης. Νέος θεσμός και ο συνήγορος του φοιτητή, που θα βοηθάει στην επίλυση διαφορών με το ίδρυμα και τη διοίκησή του.
Τέλος, θα προσφέρονται προγράμματα σπουδών και σε ξένη γλώσσα ενώ θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής και αλλοδαπών ως μελών ΔΕΠ καθώς και η δυνατότητα ταυτόχρονης κατοχής θέσης ΔΕΠ σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια

Posted on 01/07/2011, in ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: