Οι θετικές επιπτώσεις της διακοπής του καπνίσματος…

Eπιμέλεια: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή,

βιολόγος
Οι περισσότεροι καπνιστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι με κάθε τσιγάρο το σώμα σαπίζει εσωτερικά και ότι η υγεία τους καταστρέφεται. Για αυτό και είναι γενικά πολύ πρόθυμοι να κόψουν το κάπνισμα αν και το αντιμετωπίζουν ως πρόκληση καθώς είναι ίσως από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα χρειαστεί να κάνουν σε όλη τους τη ζωή.
Το να κόψετε το κάπνισμα σίγουρα θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας. Η διακοπή του απαιτεί έντονη επιθυμία, αποφασιστικότητα και δέσμευση από την πλευρά σας αλλά το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον κόπο σας.
Κάθε φορά που αλλάζετε κάτι στο σώμα σας, αυτό αντιδρά. Έτσι όταν διακόψετε το κάπνισμα θα δείτε άμεσα κάποιες αλλαγές. Οι «παρενέργειες» της διακοπής του καπνίσματος καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πνευματικών και σωματικών συμπτωμάτων. Αν πραγματικά σκέφτεστε να διακόψετε το κάπνισμα πρέπει να συγκεντρωθείτε στα θετικά αποτελέσματα της διακοπής του. Δείτε μία λίστα των άμεσων αλλαγών που θα παρατηρήσετε όταν κόψετε το κάπνισμα:
· ΣΕ 20 ΛΕΠΤΑ: Η νικοτίνη αυξάνει την πίεση και τον καρδιακό παλμό που οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου καρδιακής ανακοπής. Μέσα σε είκοσι λεπτά από την διακοπή του η πίεση και οι καρδιακοί ρυθμοί πέφτουν στο φυσιολογικό.
· ΣΕ 8 ΩΡΕΣ: Τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται αισθητά. Αυτό επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Το οξυγόνο στο αίμα σας επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
· ΣΕ 24 ΩΡΕΣ: Οι πιθανότητες να πάθετε καρδιακή ανακοπή μειώνονται σημαντικά. Όλη η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα έχουν αποβληθεί από το σώμα σας. Οι νευρικές απολήξεις σας ξαναρχίζουν να λειτουργούν με αποτέλεσμα να επανέρχεται η αίσθηση της οσμής και της γεύσης.
· ΣΕ 48 ΩΡΕΣ: Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Σε 48 ώρες ξεκινάνε οι παρενέργειες όπως ο πόνος στο στομάχι, η τάση προς έμετο και υπάρχει επίσης η πιθανότητα της υποθερμίας. Από την άλλη όμως ταυτόχρονα μειώνονται οι βλάβες στους πνεύμονες και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα.
· ΣΕ 72 ΩΡΕΣ: Ο βρογχικός σωλήνας χαλαρώνει και η αναπνοή διευκολύνεται
· ΣΕ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ: Η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται κατά 30% βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος. Το περπάτημα γίνεται πιο εύκολο. Παρόλαυτα μπορεί να προκύψουν και δυσμενή συμπτώματα όπως ερεθιστικότητα, πονοκεφάλοι και άγχος που είναι και ο λόγος που τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα βοηθάνε κατά την παύση του καπνίσματος.
· ΣΕ 1 ΕΩΣ 9 ΜΗΝΕΣ: Η εμφάνισή σας βελτιώνεται. Η απόχρωση του δέρματος από γκρι επανέρχεται στο φυσιολογικό και οι ρυτίδες μειώνονται. Μειώνεται ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή, το μπούκωμα της μύτης και η κούραση. Τα τριχοειδή των πνευμόνων ξεκινάνε να λειτουργούν σωστά και καθαρίζουν τους πνεύμονες από τη βλέννα μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μολύνσεων.
· ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1 ΧΡΟΝΟ: Ο κίνδυνος του να πάθετε κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα είναι μισός από ότι ένα χρόνο πριν.
· ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ: ο κίνδυνος του να πάθετε καρκίνο του πνεύμονα ή καρδιακή ανακοπή είναι πλέον ο ίδιος με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ. Οι πιθανότητες καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της κύστης, του τραχήλου και του παγκρέατος μειώνονται επίσης.
Η διακοπή του καπνίσματος σίγουρα είναι δύσκολη υπόθεση, με όποιον τρόπο και αποφασίσετε να το κάνετε. Τα αποτελέσματα όμως θα σας δικαιώσουν! Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι τα άσχημα συμπτώματα που θα βιώσετε αφού το κόψετε είναι μόνο προσωρινά και να τα αντιμετωπίσετε ως σήματα της έναρξης μίας πιο υγιούς ζωής.

Posted on 29/08/2011, in ΥΓΕΊΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΉ and tagged . Bookmark the permalink. 10 Σχόλια.

 1. Για να δούμε, θα το πάρουμε ποτέ απόφαση…

 2. Το έχω δοκιμάσει και ισχύει αυτά που λέει το άρθρο. Είμαι στο βήμα -ΣΕ 1 ΜΕ 9 ΜΗΝΕΣ, και νιώθω ήδη πολύ καλύτερα. Σας στο συνιστώ να δοκιμάσετε και εσείς να το κόψετε. Όλα μια ιδέα είναι…

 3. Θα γράφω για την πορεία της προσπάθειας μου και σε επόμενα σχόλια, ελπίζω πως θα τη διατηρήσω την διακοπή. Έχει ενδιαφέρον πάντως!

 4. Πρώτο στάδιο για να ξεκινήσει κάποιος την διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος είναι να αρχίζει να «ζυμώνει» την ιδέα της διακοπής στο μυαλό του. Κι ας συνεχίζει να καπνίζει. Όταν θα του δοθεί η ευκαιρία ή οι συνθήκες για να κάνει μια τέτοια κίνηση θα είναι ήδη προετοιμασμένος. Πάρα πολύ καθοριστικό βήμα!

 5. η «ζύμωση» της ιδέας χωράει μεγάλη ανάλυση…

 6. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως όσο περνάει ο καιρός όλο και λιγότερο το σκέφτομαι! Είναι εντυπωσιακό, δεν περίμενα να μου συμβεί ποτέ αυτό. Όχι ότι δεν το σκέφτομαι καθόλου αλλά πραγματικά αυτές οι φορές έχουν γίνει πολύ μικρές. Για να δούμε…

 7. Άλλος ένας μήνας χωρίς τσιγάρο. Τα πράγματα βαίνουν καλώς. Δεν μπορώ να πω ότι το σκέφτομαι παρά μόνο σε φάσεις που υπάρχει αλκοόλ (πχ με κανένα τσιπουρακι ή ουίσκι). Αυτό που πρέπει να επισημάνω έως εδώ, είναι ότι πρέπει να προσέξει κάποιος και την διατροφή του. Μην αφεθείτε στις ορέξεις σας γιατί κόψατε το τσιγάρο και έτσι αποποινικοποιείται όλα τα υπόλοιπα! Θέλει λίγο προσοχή και φυσικά άσκηση.
  Να είστε καλά, καλή χρονιά με υγεία σε όλους. Τα λέμε σύντομα…

 8. Καλησπέρα και πάλι. Είμαι ακόμα στην κατηγορία -απο 1 έως 9 μήνες. Ότι είπα στο προηγούμενο σχόλιο ισχύει ακόμα. Μπορεί εν μέρη να μου τη «δίνει» όταν βγω και δεν θα καπνίσω αλλά είναι μια σκέψη που θα την κάνω όταν αποφασίσω να βγω για ένα ποτό έτσι όπως θα το σκεφτώ έτσι στη στιγμή θα το ξεχάσω. Είναι απλά στιγμές αυτό θέλω να πω. Αλλά οι σκέψεις και ομορφιές από τη διακοπή είναι πιο δυνατές… εις το επανιδείν

 9. Μπορεί να το ονειρεύομαι που και που ότι καπνίζω αλλά στην καθημερινότητά μου δεν θα έλεγα ότι το σκέφτομαι. Αυτό που θέλω να αναφέρω σήμερα είναι το οικονομικό θέμα. Δεν μπορώ να πω ότι έγινα πλούσιος επειδή έκοψα το τσιγάρο ούτε ότι το βλέπω στην καθημερινότητα μου το κέρδος αυτό. Ποιο είναι όμως το κέρδος μέσα σε ένα χρόνο;
  Το εβδομαδιαίο κόστος όταν κάπνιζα ήταν περίπου 12 ευρώ (4×3).
  Οπότε
  12 x 4 = 48 το μήνα
  48 x 12 = 576 ευρώ το χρόνο!
  Κάτι περισσότερο από 1,5 νοίκι, δεν είναι και άσχημα…

 10. Έχει περάσει ένα χρόνος και κάτι χωρίς τσιγάρο! Μπορώ να πω πλέον με σιγουριά ότι έχω απεξαρτηθεί. ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Αρκεί να το θέλεις πραγματικά, για το πως θα το βρεις στην πορεία. Πίστεψέ με…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: