Προστατεύοντας την online παρουσία σου

e-reputation

Είναι εύκολο να παρακολουθήσει κάποιος την online παρουσία σου, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείς Social Media Sites. Ότι λες και κάνεις online έχει μια επίδραση στην φήμη σου. Το ίντερνετ είναι μια τεράστια συλλογή πληροφοριών που μπορεί να σε ξαφνιάσει την μέρα που θα ανακαλύψεις πόσες πληροφορίες μπορεί κάποιος να αλιεύσει  για σένα, όσο αφορά την προσωπική αλλά και την επαγγελματική σου ζωή.

4 πράγματα που πρέπει ξέρεις…

1) Τι είναι το e-reputation (διαδικτυακή φήμη)

Το e-reputation αποτελείται από την παρουσία σου:

 • Ως επαγγελματίας – Το 48% των εργοδοτών και των γραφείων ευρέσεων εργασίας “κοιτάει” το προσωπικό σου site για να αποφασίσει αν θα σε προσλάβει ή όχι.
 • Στις μηχανές αναζήτησης – Εδώ περιλαμβάνεται όλος ο κατάλογος της online παρουσίας σου (blog posts, Social Media updates, press releases κλπ)
 • Στα Blogs και τα websites – Οι άνθρωποι μιλούν και για την επαγγελματική και για την προσωπική σου ζωή. Επιβλέποντας τι λέγεται για σένα μπορείς να περιορίσεις τα αρνητικά σχόλια και να μοιραστείς τα θετικά!
 • Στα Social Media Sites – Χρησιμοποιείς ή όχι Social Media Sites αναφορές για σένα ή την επιχείρηση σου μπορούν να βρεθούν στο Facebook, το Twitter ή το Linked in καθώς επίσης και σε άλλα site.
Το e-reputation δεν τι ποστάρεις, αλλά πως το ποστάρεις, που το ποστάρεις και πότε το ποστάρεις. Επίσης επηρεάζεται και από το τι λένε οι άλλοι για σένα.
2) Γιατί είναι σημαντικό να προστατεύσεις την φήμη σου

Μπορεί να μην ενδιαφέρεσαι στην καθημερινή σου ζωή για το τι λένε οι άλλοι για σένα άρα γιατί να σε ενδιαφέρει και τι γίνεται online; Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι, γιατί το ίντερνετ έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος από την γειτονιά σου. Μπορεί να επηρεάσει:
 • Μελλοντικές Δουλειές – 78% εργοδοτών αναζητά πληροφορίες για κάθε υποψήφιο σε μηχανές αναζήτησης και 63% αναζητά πληροφορίες στα Social Media Sites.
Οι φιλικές σχέσεις που έχεις και οι εταιρείες που έχεις εργαστεί στο παρελθόν μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση αν θα πάρεις ή όχι την δουλειά.
 • Τωρινές Δουλειές – 8% των εταιρειών έχουν απολύσει κάποιον υπάλληλο τους λόγω της κακοδιαχείρησης που έκανε στο προσωπικό του προφίλ στα Social Media.

Η ψηφιακή σου ζωή είναι καθρέφτης της επαγγελματικής σου και τα αποτελέσματα θα είναι καλά ή κακά για σένα. Η καλή παρουσία θα σου εξασφαλίσει νέες δουλειές, προαγωγές και σεβασμό ενώ η κακή μπορεί να επηρεάσει τις γνώμες των ανθρώπων προς το χειρότερο για σένα ή ακόμα να σου στοιχίσει και την δουλειά σου.

3) Τι προσέχουν οι πιθανοί εργοδότες

Θέματα που έχουν να κάνουν με το e-reputation όπως:

 • Φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται χωρίς την άδεια σου
 • Αρνητικά σχόλια για τον χαρακτήρα σου και την επαγγελματική σου ζωή
 • Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για σένα με νομικό περιεχόμενο.
4) Τι μπορείς να κάνεις

Εκτός από το να μην επιτρέψεις πότε ξανά σε κάποιον να τραβήξει φωτογραφία σου και το να μην έχεις  online παρουσία, τι άλλο μπορείς να κάνεις;
 • Φτιάξε την φήμη σου – Μην αφήνεις κάποιον άλλο να είναι ο εκπρόσωπος σου, βγες online και δείξε ότι έχεις ένα δυναμικό και θετικό χαρακτήρα.
 • Κράτα τον έλεγχο των πραγμάτων – Γκούγκλαρε το όνομα σου συχνά και κράτα σημειώσεις όπου αυτό εμφανίζεται / Έλεγξε Facebook, Twitter, Linked In συχνά για να ξέρεις τι λέγεται για σένα.
 • Εξασφάλισε ότι είναι πιο πολλά τα θετικά από τα αρνητικά – Πόσταρε τις δικές σου πληροφορίες/νέα όσο πιο συχνά μπορείς.
 • Προστάτεψε τις προσωπικές σου πληροφορίες – Μην αποκαλύπτεις ολόκληρη την ημερομηνία γέννησης σου, που μένεις και άλλες προσωπικές πληροφορίες / Εξασφάλισε ότι οι λογαριασμοί σου είναι ασφαλείς και δεν μπορεί κάποιος να τους χακάρει και να ποστάρει περιεχόμενο δυσάρεστο για σένα και όσους σε ξέρουν.
 • Ενημέρωσε την οικογένεια και τους φίλους σου – Χρησιμοποίησε την αναζήτηση εικόνων και βρες posts και tags με την φωτογραφία σου / Ζήτα από τους άλλους να αφαιρέσουν φωτογραφίες που δεν σε κολακεύουν ή αναφορές στο όνομα σου στα Social Media.
Προστάτεψε το e-reputation σου και ενδυνάμωσε την online παρουσία σου με το να έχεις τον έλεγχο του τι λέγεται για σένα άλλα και δημιουργώντας την δική σου στρατηγική. Κάντο για σένα, για την οικογένεια σου, για τους φίλους σου αλλά και για να μην χαζέψεις.

Posted on 14/11/2011, in ΓΕΝΙΚΑ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

 1. Το θέμα είναι αρκετά σημαντικό και για το λόγο αυτό το mitsosblog θα ασχοληθεί και στο μέλλον πιο διεξοδικά. Δυστυχώς πολλοί από εμάς δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι το θέμα αυτό και δυστυχώς θα το βρούμε μπροστά μας. Όλα αυτά που γίνονται είναι καινούργια για όλους μας και δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις τους. Γι αυτό ας είμαστε λίγο πιο επιφυλακτικοί..Το διαδίκτυο μπορεί να είναι από το πιο ελεύθερα «εργαλεία» που έχουμε σήμερα όχι όμως και το πιο αθώο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: