Εναρμόνιση μέσω της Αρχαίας Ελληνικής Λύρας – Σάββατο 21 Ιουλίου στη Λάρισα

Εκδήλωση, Σάββατο 21 Ιουλίου , Λάρισα (Κυριακή 22 Ιουλίου, Βόλος)

Μιχάλης Καραβασίλης

Η ελληνική παραδόση από αρχαιοτάτων χρόνων έδιδε μεγάλη αξία στην Αρμονία. Από την παιδεία και τη διατροφή, έως την τέχνη και την αρχιτεκτονική, η αναζήτηση και η εφαρμογή των νόμων της αρμονίας, αποτελούσε βασική νοοτροπία των προγόνων μας.

Σε αυτήν την συνάντηση, θα προσεγγίσουμε μέσω του ήχου και του λόγου, του θυμικού και του λογιστικού, του βιώματος και των συλλογισμών, την ουσία και τον τρόπο σύνδεσής μας με την αρμονία.

Με τη δόνηση του ήχου, όπως αυτός θα διαχυθεί από την 17χορδη λύρα του Μιχάλη Καραβασίλη, η οποία χρησιμοποιούνταν στα αρχαία Ασκληπιεία αποκλειστικά για θεραπευτικούς σκοπούς, και τις επιστημονικές παρεμβάσεις του Νικολάου Μαγαλιού, θα προσεγγίσουμε τον τρόπο δημιουργίας της απαραίτητης συνθήκης για την απελευθέρωσή μας από την άγνοια: την αρμονία.

Αρμονία και περιβάλλον

Υπάρχουν απόψεις που ισχυρίζονται ότι… είμαστε καλοκουρδισμένες μηχανές, οι οποίες λειτουργούμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουμε δεχθεί. Αυτόν τον προγραμματισμό, επί χιλιάδες χρόνια τον καθόριζε το άμεσο περιβάλλον μας: φυσικό, κοινωνικό, θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και οικογενειακό. Τις τελευταίες δεκαετίες, ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας επηρεάζεται από ένα άλλο, τόσο άμεσο και τόσο μακρυνό συνάμα, περιβάλλον: το ψηφιακό.

Το ψηφιακό περιβάλλον θρέφει δίχως να τρώγεται, δίδει κατευθύνσεις, διδάσκει χωρίς να είναι δάσκαλος, είναι ζωντανό δίχως να ζει, κι ανοίγει παράθυρα για να δούμε κι όχι θύρες για να διαβούμε.

Το εκπαιδευτικό περιβάλλον (Παιδεία), το μουσικό και το ηχητικό περιβάλλον, η γλώσσα που ομιλούμε, οι σκέψεις που καλλιεργούμε και παράγουμε, τα συναισθήματα που φιλοξενούμε κ.α., αποτελούν ουσιαστικά και διαδραστικά περιβάλλοντα, κι εκεί υπάρχει η δική μας υπευθυνότητα σχετικά με τη διαρρύθμισή τους.

Είμαστε, σε μεγάλο βαθμό, υπεύθυνοι σχετικά με το που κατευθύνουμε την ενέργεια και που εστιάζουμε την προσοχή μας: ποιο είναι το περιβάλλον που επιλέγουμε να θρέψουμε και να θραφούμε, και με ποιες ενέργειες επιλέγουμε να συνδεθούμε;

Μιχάλης Καραβασίλης

Είμαι Μουσικός, δημιουργός κι ερευνητής. Σπούδασα μουσική στο Ελληνικό Ωδείο και στις Φιλαρμονικές Σχολές Μουσικής του Ταύρου και της Κηφισιάς. Εργάστηκα ως επαγγελματίας Μουσικός στην Ελλάδα και το εξωτερικό για πάρα πολλά έτη και είμαι μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Το 1980 εγγράφηκα στο Berkley School of Music των Η.Π.Α. με στόχο να σπουδάσω ανώτερα θεωρητικά Μουσικής –  Μουσικολογία – Οργανολογία. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, επικεντρώθηκα στην έρευνα και την κατασκευή αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, δημιουργώντας το Ερευνητικό Κέντρο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και Μουσικών Οργάνων, υπό την ονομασία «Απολλώνιος». Αξιοποιώντας την ερευνητική μου εργασία εργάζομαι για την αναβίωση (αναβίωσα)  το θεραπευτικό μουσικό σύστημα των θεραπευτηρίων της αρχαιότητας, το σημαντικότερο Μουσικό σύστημα των αρχαίων Ελλήνων κατά την άποψη μου. Έχω πραγματοποίησει πολλές Μουσικές παραστάσεις σε θέατρα, σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στο μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνέδρια όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, η Συνεδρίαση της Ολυμπιακής Επιτροπής, Μούν κ.α..

Νικόλαος Μαγαλιός

Γεννήθηκα στη Λάρισα, και από πολύ μικρή ηλικία γυμνάζομαι και μελετώ τον άνθρωπο και τη φύση. Το 1996 απέκτησα το πρώτο μου πτυχίο στη Διοικητική (Management), και το 2000 το δεύτερο στην Ψυχολογία [πτυχιακή εργασία, «Ήχος και Μουσική: Ψυχοφυσιολογικές και θεραπευτικές επιδράσεις»].

Κατόπιν, το 2001 εκπαιδεύτηκα στη Νευροανάδραση από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Καρόλου Dr. J. Faber και τον ψυχολόγο Jiri Tyl Ph.D. (Πράγα), και το 2001-2003 συμμετείχα στα μαθήματα Σωματικής Ψυχοθεραπείας του Ε.Ι.Ν.Α. Το 2004 έλαβα το πτυχίο του Σαμαρείτη (Αρωγός Πρώτων Βοηθειών) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το 2005 εκπαιδεύτηκα στην Ύπνωση, τον NLP και στο Time-Line Therapy από τον David Shepard (Λονδίνο), και το 2006 εκπαιδεύτηκα απ’ τον Andreij Slavinski στη δημιουργία εξατομικευμένων Cd Οπτικοακουστικής Εκπαίδευσης (Πολωνία). Χρησιμοποιώ από το 2001, το ακουστικό υλικό εξισορρόπησης των εγκεφαλικών ημισφαιρίων του Ιδρύματος Monroe. Επίσης, είμαι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Σωματείου Υπερπροσωπικής Ψυχολογίας & Έρευνας – ‘Σύνθεσις’ (Hellenic Association for Transpersonal Psychology & Research – ‘Synthesis’).

Πληροφορίες

6973637454  (Νίκος Μαγαλιός)

Posted on 20/07/2012, in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί και να άκουγα τον ήχο.
    Όμορφο blog. Διαφορετικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: